Whiskey’s Steaks
Wszystkie steki przyrządzone są z najwyższej jakości wołowiny i podawane z masłem ziołowym, sosem i jednym dodatkiem do wyboru. Stopnie wysmażenia: RARE, MEDIUM RARE, MEDIUM, MEDIUM WELL, WELL DONE. Na życzenie podajemy gorący kamień, na którym sam możesz wysmażyć swój stek (w tym przypadku przygotowujemy go stopień niżej).
RIB-EYE (300g)
Steki sezonowane na sucho
219,-
Jest kawałkiem antrykotu z górnej części żeber. Stek ten jest bardziej miękki od NY Strip, jest również bardziej intensywny w smaku, dzięki dużej liczbie drobnych nitek tłuszczu (tzw. marmurku). Ogólnie zwykło się mówić, że „pożeracze” steków dzielą się na ludzi preferujących Rib-eye lub NY Strip.
T-BONE (500g)
Steki sezonowane na sucho
229,-
Król steków, uwielbiany przez fanów wołowiny. Jest on najbardziej popularnym stekiem w USA i Anglii, gdzie stał się legendą. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli steka na 2 nierównie części. Ta mniejsza część to polędwica, a większa to rostbef.
PEPPERSTEAK (200g)
Steki sezonowane na mokro
229,-
Stek Tournedo w młotkowanym kolorowym pieprzu.
TOMAHAWK (900g)
Steki sezonowane na sucho
429,-
Jest to specjalna odmiana cięcia steka cote de boeuf (czyli sezonowanego antrykotu) z zachowanym dłuższym żebrem, ułatwiającym przewracanie steka podczas grillowania lub smażenia. Tomahawk serwujemy z masłem ziołowym, dwoma sosami i dwoma dodatkami do wyboru.
NEW YORK (300g)
Steki sezonowane na mokro
199,-
To stek z rostbefu otrzymywany po odcięciu porcji polędwicy. Kształtem przypomina stan Nowy Jork, czemu zawdzięcza nazwę. New York Strip jest kawałkiem rostbefu. Wykrajany jest z części zwanej short loin. Stek ten jest nieco twardszy od steka z polędwicy, ale ma więcej smaku.
ANGUS (200g)
Steki sezonowane na mokro
109,-
Znany jest z drobno marmurkowego mięsa, co oznacza, że tłuszcz jest równomiernie rozłożony, nadając mu wyjątkowe cechy. Jest ono bardziej kruche, soczyste i aromatyczne, niż inne rodzaje wołowiny.
TOURNEDO (200g)
Steki sezonowane na mokro
219,-
Jeden z najdelikatniejszych i najbardziej soczystych steków wołowych, przygotowywany ze środkowej części polędwicy.
Serwowane z sosem i jednym dodatkiem do wyboru.
Dodatki i sosy
Dodatek
Frytka stekowa 100 g
15,-
Dodatek
Frytka z batata 100 g
15,-
Dodatek
Sałata ze świeżych warzyw 100 g
15,-
Dodatek
Buraki w syropie klonowym 100 g
15,-
Dodatek
Fasolka w bułce tartej 100 g
15,-
Dodatek
Coleslaw 100 g
15,-
Dodatek
Kolba kukurydzy z masłem ziołowym i solą morską 225 g
15,-
Dodatek
Ziemniak zapiekany z serem cheddar i bekonem
19,-
Sos
Musztardowo-miodowy 30 ml
12,-
Sos
Szczypiorkowy 30 ml
12,-
Sos
Pieprzowy 30 ml
12,-
Sos
Spicy mayo 30 ml
12,-
Sos
Mango-chilli 30 ml
12,-
Sos
Blue cheese 30 ml
12,-
Sos
Czosnkowy 30 ml
12,-
Sos
Barbecue 30 ml
12,-
Sos
Masło ziołowe 20 g
12,-
Sos
Sos na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey 30 ml
12,-