Whiskey’s Steaks

Wszystkie steki przyrządzone są z najwyższej jakości wołowiny i podawane z masłem ziołowym, sosem i jednym dodatkiem do wyboru. Stopnie wysmażenia: RARE, MEDIUM RARE, MEDIUM, MEDIUM WELL, WELL DONE. Na życzenie podajemy gorący kamień, na którym sam możesz wysmażyć swój stek (w tym przypadku przygotowujemy go stopień niżej).

RIB-EYE (300g)

RIB-EYE (300g)

Steki sezonowane na sucho

219,-

Jest kawałkiem antrykotu z górnej części żeber. Stek ten jest bardziej miękki od NY Strip, jest również bardziej intensywny w smaku, dzięki dużej liczbie drobnych nitek tłuszczu (tzw. marmurku). Ogólnie zwykło się mówić, że „pożeracze” steków dzielą się na ludzi preferujących Rib-eye lub NY Strip.

T-BONE (500g)

T-BONE (500g)

Steki sezonowane na sucho

229,-

Król steków, uwielbiany przez fanów wołowiny. Jest on najbardziej popularnym stekiem w USA i Anglii, gdzie stał się legendą. Swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej kości w kształcie litery T, która dzieli steka na 2 nierównie części. Ta mniejsza część to polędwica, a większa to rostbef.

PEPPERSTEAK (200g)

PEPPERSTEAK (200g)

Steki sezonowane na mokro

229,-

Stek Tournedo w młotkowanym kolorowym pieprzu.

TOMAHAWK (900g)

TOMAHAWK (900g)

Steki sezonowane na sucho

429,-

Jest to specjalna odmiana cięcia steka cote de boeuf (czyli sezonowanego antrykotu) z zachowanym dłuższym żebrem, ułatwiającym przewracanie steka podczas grillowania lub smażenia. Tomahawk serwujemy z masłem ziołowym, dwoma sosami i dwoma dodatkami do wyboru.

NEW YORK (300g)

NEW YORK (300g)

Steki sezonowane na mokro

199,-

To stek z rostbefu otrzymywany po odcięciu porcji polędwicy. Kształtem przypomina stan Nowy Jork, czemu zawdzięcza nazwę. New York Strip jest kawałkiem rostbefu. Wykrajany jest z części zwanej short loin. Stek ten jest nieco twardszy od steka z polędwicy, ale ma więcej smaku.

ANGUS (200g)

ANGUS (200g)

Steki sezonowane na mokro

109,-

Znany jest z drobno marmurkowego mięsa, co oznacza, że tłuszcz jest równomiernie rozłożony, nadając mu wyjątkowe cechy. Jest ono bardziej kruche, soczyste i aromatyczne, niż inne rodzaje wołowiny.

TOURNEDO (200g)

TOURNEDO (200g)

Steki sezonowane na mokro

219,-

Jeden z najdelikatniejszych i najbardziej soczystych steków wołowych, przygotowywany ze środkowej części polędwicy.

Serwowane z sosem i jednym dodatkiem do wyboru.

Dodatki i sosy

Dodatek

Frytka stekowa 100 g

15,-

Dodatek

Frytka z batata 100 g

15,-

Dodatek

Sałata ze świeżych warzyw 100 g

15,-

Dodatek

Buraki w syropie klonowym 100 g

15,-

Dodatek

Fasolka w bułce tartej 100 g

15,-

Dodatek

Coleslaw 100 g

15,-

Dodatek

Kolba kukurydzy z masłem ziołowym i solą morską 225 g

15,-

Dodatek

Ziemniak zapiekany z serem cheddar i bekonem

19,-

Sos

Musztardowo-miodowy 30 ml

12,-

Sos

Szczypiorkowy 30 ml

12,-

Sos

Pieprzowy 30 ml

12,-

Sos

Spicy mayo 30 ml

12,-

Sos

Mango-chilli 30 ml

12,-

Sos

Blue cheese 30 ml

12,-

Sos

Czosnkowy 30 ml

12,-

Sos

Barbecue 30 ml

12,-

Sos

Masło ziołowe 20 g

12,-

Sos

Sos na bazie Jack Daniel’s® Tennessee Whiskey 30 ml

12,-

Whiskey Shots